Мразовитият ден не стерсна търсачите на адреналин и екстремни изпитания и събра 80 участници – 53 мъже и 27 жени, любители на планинското бягане от цяла България, в шестото издание на състезанието "Кreta Run" от годишния спортен календар на "BG Events&Guiding" за 2022 г. Домакините се бяха постарали да осигурят топъл чай и подкрепителни закуски за участници.

Организатори на събитието за пореден път бяха Сдружението „BG Events&Guiding“ и Кметство Крета, а главни инициатори - любителите на бягането в пресечени местности (Тrail Running), на планинското и шосейно колоездене Александър Александров, Иван Стоянов и Станислава Цветанова от Враца.

За първи път тази година организаторите бяха подготвили два маршрута: класическият "Крета Run" - с дължина 10,7 км, и дълго трасе - с дължина 17,5 км. Състезателите ще се надпреварват в две категории - до 39 години и над 40 години и за двете трасета. Преди старта на състезанието бе разиграна томбола, в която печелившите спечелиха наградите на спонсорите – 30-мин. полет с балон над Белоградчишките скали, 1 кг шоколад и стек бира.

Участниците можеха да избират по кой от двата маршрута на състезанието да поемат. Най-малкият участник в тазгодишното издание на “Kreta Run” бе десетгодишната Луиза Стефанова от София, която спечели от томболата една от големите награди на спонсорите килограм шоколад.

За MediaNews Луиза сподели, че е ученичка в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София, и участва за първа година в това състезание. „ Аз обичам да бягам и всяка седмица тренирам за удоволствие. За мен еднакво е интересно и да свиря на виолончело, и да бягам. Когато не се занимавам с музика, си почивам докато бягам“, допълни бъдещата виолончелистка.

Домакините също имаха двама представители, Пламен Коцев и Валентина Маринова, които заявиха, че участват заради самото състезание, а не толкова за победи.

Един от организаторите Александър Александров заяви, че въпреки студеното време и изключително доволен от големия брой участници, което е доказателство, че този спорт става все по-популярен. Той допълни, че тази година за първи път са определили два маршрута, което е истинско предизвикателство за състезателите.

Пръв пресече финалната лента в класическото разстояние от 10,7 км Ивайло Вълев от Плевен, който миналата година бе втори след Николай Николов на 26 години от Севлиево. Двамата си размениха миналогодишните позиции и само минута след победителя финишира и Николай. Победители в надпреварата заявиха, че за четвърта година участват в "Кreta Run".

Ивайло Вълев допълни, че и двамата са състезатели на ЛК „Локомотив“ (Дряново), и сега си му е върнал заради миналата година. „Избрахме класическото разстояние, тъй като едва снощи разбрахме за дългото трасе и не бяхме подготвени. Това обаче не означава, че другата година няма да се впуснем и по него. За нас бягането е не просто спорт, а и зареждане. Тук сме като едно голямо семейство и тези състезания са си своеобразен празник за нас“ – допълни Иван. Трети финишира Ваньо Евдокимов от Монтана.

При жените на старт застанаха 27 бегачки. Първа пресече лентата Маринела Цекова от Троян,която каза, че за първи път участва в „Кreta Run", но е изключително доволна от организацията и естествено от резултата си.

Малко след нея финишира и познатата вече участничка в надпреварата Екатерина Можайко – 44 години от Санкт Петербург, която успя да победи дори съпруга си в тазгодишното издание.

И тази година не липсваха четириноги състезатели, сред които най-впечатляващ беше Ричард, който финишира заедно със стопанина си.

Както винаги, домакините се бяха постарали да осигурят награди от домашни вкусотии от избата - лютеници, яйца, туршии, компоти, вино, ракия, мед, както и ръчно изплетени от сръчните ръце на кретченки топли вълнени чорапи и ръкавици.

След финиша на състезателите в класическата дистанция, всички с нетърпение очакваха и най-издръжливите - бегачите в дългата дистанция.

В категорията до 39 години първи преодоляха непознатото и трудно трасе Александър Христов, с време 1:17:00, Иво Андреев - 1:21:00 и Тервел Драгоев - 1:23:00, а в другата - над 40 години, първите три места заеха Фредерик Олсен - 1:26:07, Христо Андреев - 1:31:19 и Николай Сунчев - 1:31:33

При дамите първа пристигна на финала от дългото трасе Венелина Емилова Илиева от Мездра, която заедно с Александър Христов и Фредерик Олсен ще полети с балон над Белоградчишките скали.