От пресконференцията стана ясно, че в съда работят петима съдии, всички са с висок ранг и средно на година разглеждат по 700 дела. Съдия Димитрова определи работата им като отличаваща се с високо качество и бързина. Около 90% от делата приключват в тримесечен срок и само 5% от постановените актове са отменени от Върховния административен съд (ВАС).

"Нямаме дела, образувани за бавност и дела, разглеждани за повече от година", категорична беше Силвия Димитрова. Тя отбеляза, че Административен съд - Враца при последните избори е образувал 46 дела по Изборния кодекс.

Вчерашния ден вратите на Административния съд бяха отворени за граждани, журналисти и ученици. Те имаха възможност да разгледат сградата на съда, да се запознаят отблизо с всекидневието на магистратите и съдебните служители, със съдебните процедури, с работата и функциите на съдебните служби.

Специално поканени да присъстват на официалното честване бяха председателят на ВАС, членове на Висшия съдебен съвет, председателят на Окръжен съд – Враца, окръжният прокурор, председателите на районните съдилища от съдебния район, областният управител на Враца, кметът на община Враца, ръководители на институции.

Кметът на Община Враца Калин Каменов поднесе на председателя на съдебната институция Силвия Димитрова икона и поздравителен адрес.

„Изказвам своето искрено уважение към Вашата неуморна работа, висок професионализъм, отговорност и безпристрастност да укрепите правовия ред в България. Уверен съм, че Административен съд – Враца е гаранция за демократичност и прозрачност на правосъдието в страната, както и верен показател за повишеното доверие в системата“, се посочва в поздравителния адрес.

Областният управител на Област Враца Момчил Младенов поздрави ръководителя на съда Силвия Димитрова и отбеляза, че през изминалите десет години Административен съд-Враца е успял да се наложи като еталон за бързо, компетентно и прозрачно правораздаване.Младенов отчете много добрите оценки, които магистратите са получили от атестациите си, както и фактът, че в края на втория си мандат Председателят Силвия Димитрова бе удостоена със отличие „Личен почетен знак“ II степен-сребърен за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните задължения.

Младенов пожела на съдиите и служителите в Административен съд-Враца здраве, успех и да продължават да утвърждават водещото място на правораздавателната институция в структурата на съдебната система в България.

За 10-годишният юбилей на съдебната институция имаше изискан коктейл и разбира се торта, както се полага по традиция на рожден ден.