Албанският посланик в София Негово Превъзходителство Киряко Курета се ангажира да направи постъпки към властите в Тирана казусът със статута на българското малцинство там да бъде разрешен в полза на страната ни.

Това стана ясно от съобщение от ПГ "Обединени патриоти", по чиято покана в сградата на Народното събрание - зала "Димитър Пешев" по-рано през деня се състоя среща с посланика на Република Албания у нас Н.Пр. Киряко Курета.

Посланик Курета обърна внимание на факта, че всички български организации там са информирали властите за създалото се напрежение, както и за сериозния негативен отзвук, който законопроектът е предизвикал в България и другите страни от Общността.

На разговорите присъстваха народните представители Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов, проф. Станислав Станилов и Петър Петров.

Депутатите бяха категорични, че е недопустимо да не бъде признат статутът на българската общност там, предвид хилядолетните корени, които свързват българите с тези географски ширини.

Депутатите разказаха за своите нееднократни срещи със сънародниците ни в Албания, както и за техните протести срещу случващото се спрямо тях. Патриотите подчертаха също, че в Доклада на Европейската комисия не случайно е обърнато внимание на този въпрос като основен фактор за бъдещето на Албания в Европейския съюз. Народните представители бяха категорични, че също така от признаването на българското малцинство ще зависят и добрите отношение между България и Албания занапред.

Народните представители от ПГ на "Обединени патриоти" и Н.Пр посланик Курета се обединиха около това да бъде проведена още една среща след гласуването в албанския парламент, на която да се направят съответните анализи и изводи за бъдещите отношения между двете страни.


Източник: news.bg