Между 7-ми и 15 април 2018г, във Враца ще пристигнат група алпинисти от гр. Одеса. Това са големите приятели на българската природа от "Алпинистки клуб Одеса". Враца става все по-привлекателна за катерачите, и събитието се превръща в добра традиция.

Програмата им предвижда на 7 април сутринта да посетят супермаркет в град Враца. След това да опънат палатков лагер в близост до града. Всеки участник в занятията ще плати за приключението си около 250 долара. В групата ще има и хора които няма да катерят скалите, а само ще дойдат да се насладят на красивата врачанска природа. За тях пътят и нощувките в палатковия лагер ще им струват около 150 долара за двуседмичния престой.

За привличане на туристи в много важна природата, но и не само. Някои съседни на нас държави, имат следната практика, при посещения на техните градове от групи от туристи (независимо организирани или не, или случайно посетили града). Практиката включва посещение от служител на общинско туристическо предприятие (например: „Туристичку организацију Беле Паланке”, „Turistička organizacija Beograda”, „Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü„ , „Аntalya Belediyesi Turizm” ), на място при групата и подаряване на сувенирче, понякога подаряване на иконка на ръководителя, или подаряване на картичка, карта, сертификат за дружба, грамота, или друго. След това, размяна на контакти, и последваща комуникация. Тези жестове от съседни на нас страни са много добре оценени от различни експедианти, и въпреки всичко – повечето от тях отново предпочитат България.

Източник – официалната фейсбук страница на клуба: https://web.facebook.com/alpineclubodessa/