В 55th Beskidy Highlanders' Week of Culture и в 29th International Folk Meetings ще вземат участие 64 фолклорни групи от Полша, като и танцови ансамбли от 13 държави от три континента - България, Индия, Индонезия, Италия, Испания, Казахстан, Македония, Мексико, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и Япония.

Във фестивала ще се включат над 4000 танцьори, певци и музиканти, които ще изнесат поредица от концерти на открити сцени с продължителност повече от 50 часа. Като съпътстващи събития програмата предвижда стрийт паради, артистични пърформанси, изложби и Панаир на народното изкуство.

Групата на Ансамбъл "Мездра" за турнето в Полша включва 36 танцьори и 8 музиканти. По време на 10-дневната си визита в родината на полонезата и Шопен мездренските самодейци ще изнесат 9 концерта в различни градове, разположени в Силезкото и Малополското войводства.

"Подготвили сме програма, която включва 8 танцови композиции от четири фолклорни области на България - северняшка, шопска, тракийска и добруджанска”, разкри пред MediaNews художественият ръководител и хореограф на състава Мирослав Аспарухов. Ще представим танците "Гергьовден", "Гроздана", "Копаница", "Шопска сюита", "Лазарки", "По гроздобер", "Средногорска сюита" и "Варненски танц".

Това е второто турне на Ансамбъл "Мездра" в Полша - първото беше през 2010 г., когато мездренските танцьори взеха участие в XV Международен фолклорен фестивал "Kasztelania", който се проведе в градовете Сиерпц, Гостинин, Журомин и Рипин.