Празненствата по случай кръглата годишнина започнаха още на 30 юни, с организирано Хаус парти с участието на популярната DJ MiSS PARTY. Десетки гости се насладиха на партито и заедно посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли.

Празникът на Археологическия комплекс откри кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

Най-малките гости на комплекса бяха забавлявани от Аниматорски екип „Калпазани“ от гр. Враца с Балонена фиеста.

Младежите и по-възрастните имаха възможност да получат своя първи музикален урок благодарение на мобилното музикално училище „RockSchool на колела 2023“ - проект, който дава възможност на всеки да се докосне до различни музикални инструменти и да изпита насладата, която носи музиката. Желаещите имаха възможност да се докоснат до китара, пиано, цигулка и ударни инструменти.

По време на събитието бяха връчени грамоти на деца за отлично представяне в програмата "Лятно детско обучение" към Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните от зам.-кмета Нели Минева.

Археологически комплекс „Калето“ - гр. Мездра е изграден по Проект „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра”, реализиран от Община Мездра през периода 2011-2013 г. със средства по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Той разполага с постоянни експозиционни зали, художествени ателиета, открита амфитеатрална сцена с декоративна колонада, паркова зона с реплики на средновековни обсадни машини, кътове за отдих и други атракции, информационен център и магазин за сувенири.

От 2015 г. насам в комплекса ежегодно се организират Дионисиеви празници и Фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето - Мездра”.

Античната и средновековна крепост „Калето“ е архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение, а едноименният Археологически комплекс е включен в „100-те национални туристически обекта“.