Проучването е осъществено в периода от 15 октомври до 3 декември 2022 година от археологически екип с ръководител Александра Петрова и зам.-ръководител гл. ас. д-р Мария Пенкова от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките /НАИМБАН/.

При разкопките са намерени монети, керамична лула и съдове, както и четири гроба с останки, които продължават да бъдат изследвани, за да се докаже техният пол и етническа принадлежност. Намерените находки в хода на цялото проучване са вписани в полевата инвентарна книга.

Според отчета на РИМ Враца на обект 5, при км 174 км, от трасето на Път Е-79, Лот 2 в землището на с. Люти дол, община Мездра е установено наличието на няколко структури с археологически характер, в които са намерени материали от три периода - Преходен период от Каменно-медната епоха към Ранно бронзовата епоха (IV хил. пр. Хр); Късна античност (IV-V в.) и Късно средновековие (Османски период– XVII век). Намерените находки в хода на цялото проучване са вписани в полевата инвентарна книга. Реставрацията и консервацията на придобития керамичен материал е осъществявана в реставрационното ателие на РИМ-Враца, а намерените монети и фрагменти от тъкан се почистват и реставрират в лабораторията на Национален археологически институт с музей - БАН.

Зимните четения ще продължат до 26 април, включително. Следващата лекция е на 22 февруари от 17:00 часа и ще бъде изнесена от Калоян Василев от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН /ИЕМПАМ – БАН/.