По време на срещата риболовците заявиха, че през последните години една част от общинските водоеми, които се намират на територията на община Мездра, и най-вече - язовир "Долна Кремена" и язовир "Крапец", не се стопанисват добре и са в лошо състояние. В тази връзка те настояха Общината да затегне контрола относно поддръжката и експлоатацията от страна на наемателите на въпросните язовири - публична общинска собственост.

Риболовците потърсиха съдействие от Иван Аспарухов занапред Крапешкият язовир, който наскоро беше зарибен от любители на риболова от селата Крапец, Боденец и Руска Бела, да не се отдава под наем, а да бъде използван предимно за любителски риболов.

Аспарухов се ангажира, съвместно с Общинския съвет, да предприеме необходимите действия въпросният язовир да получи статут на рибовъден обект за обществено ползване, който да се стопанисва от юридическо лице с нестопанска цел, т. е. без да се ползва за търговски цели.

Участниците в дискусията се обединиха около идеята на Крапешкия язовир ежегодно да се организира риболовно състезание, което да бъде включено в Спортно-туристически календар на Община Мездра, за да може да бъде подпомогнато финансово от общинския бюджет.

Риболовците поставиха също проблемите за бракониерския улов на риба, залповото изпускане на вода от малките водноелектрически централи по поречието на Искъра, водещо до унищожаване на рибата, както и пресъхването на реката в определени участъци на територията на община Мездра, което е предпоставка за екологични катастрофи.

Общото становище е, че тези проблеми могат да бъдат решени само съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Регионалната инспекция по околната среда и водите - Враца, Басейнова дирекция "Дунавски район" и останалите органи и структури на изпълнителната власт.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

* Платена форма на отразяване на предизборната кампания