Влакът потегли от Централна гара в столицата в 09:10 часа в събота. Композицията премина през гарите Курило, Реброво, Своге, Лакатник и Мездра.

Пътниците бяха посрещнати с питка и мед, след което се насладиха на музикалната програма, подготвена от мажоретния състав от Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Христина Стоянова, групата за стари градски песни "Мездрея” към НЧ "Просвета-1925-Мездра”, с художествен ръководител Валентин Иванов, Йоана Лиловска и Александра Христова от вокална група "Детски свят” към Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Анета Петкова, както и Тоня Борисова, която е автор на спектакъла "Жива памет".

Богатата фолклорна програма продължи с певчески и танцови състави от Искърското дефиле, самодейци от читалищата в селата Владо Тричков – „Народна култура 1954” и Реброво – „Искра 1928”, танцов състав "Шопите" при град Нови Искър, народният изпълнител Филип Синапов, със съпровод на гайда от Николай Лилов. А артисти пресъздадоха образите на героите от Дефилето - Дядо Йоцо и Баба Илийца, революционера Христо Ботев и на патриарха на българската литература - Иван Вазов.

За MediaNews инициаторът на това събитие – Андрей Маринков сподели, че идеята се е родила още преди пет години, по време на „Фестивала на брашното“, проведен в град Своге, под наслов „По стъпките на Вазов“.

„Започнахме с атракция, но аз не искам това да остане само едно забавление. Искам да остане във времето, да увековечи българската култура, история и националните герои на България“, каза още той.

Маринков благодари на всички, които са се включили в това мероприятие и заяви, че е онемял и заслепен от видяното, вдигайки своята шапка и възгласявайки „Да живее България“! Медикът разкри, че догодина влакът ще пътува до Враца, а след това и до Видин.

В неделния ден в село Лесковдол бе открит паметен знак по повод стихосбирката на Иван Вазов – „Песни за Македония“.