По време на церемонията поетите, отличени в шестото издание на конкурса, представиха лиричните си произведения пред публиката. Сред най-аплодираните на церемонията беше стихотворението „Погребана“ на Мария Илиева, се подчертава на официалния сайт на Народно читалище „Братя Миладинови 1914” – Петрич, което е организатор на поетичното състезание.

Признание за Мария Илиева е фактът, че стихотворението й е откроено сред произведенията на утвърдените автори и изгряващите литературни таланти от цялата страна, включили се в конкурса, посветен на големия български поет Евтим Евтимов. Пред нея в класирането е Николай Дялков - поет със стотици публикации, богата колекция от награди и 6 стихосбирки.

Това е втората награда, присъдена на Мария Илиева през това лято. Нейно стихотворение бе отличено в международния конкурс "La masa literaria" – Мексико, с правото да бъде публикувано в едноименното литературно списание. Името на Мария е на България се откроява на 53 страница в изданието. Това е безспорно постижение, защото всички останали наградени творби са на поети от Испания, Мексико, Аржентина, Колумбия, Куба и Чили, които творят на родния си език.

Мария Илиева е завършила ПГПЧЕ „Петър Богдан” - Монтана, и Немска филология с втори език френски в СУ „Свети Климент Охридски”. Преподавател е по немски в Националното музикално училище "Любомир Пипков" – София, и професионален преводач. Пише след дълго прекъсване на български, немски и испански. Стихотворенията й са експресивни, емоционални и дълбоки.