Инициативата се реализира в периода декември 2020 г. и февруари 2021 г. с финансовата подкрепа на Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК и Американската агенция за международно развитие (USAID), като част от програмата „Дейности в отговор на COVID-19” на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, чрез която БЧК продължава активно да оказва хуманитарна помощ в борбата срещу пандемията.

Програмата „Топъл обяд” на БЧК стартира за пръв път през 2004 г. Тя има за цел да подпомогне училищното образование и физическото развитие на децата, като им осигурява безплатна храна в училище всеки учебен ден през студените зимни месеци. За 16 години са осигурени 1 426 779 безплатни обяда на 19 034 нуждаещи се деца от социалнослаби семейства в цялата страна. Въпреки постоянно усложняващата се обстановка във връзка с разпространение на COVID-19 и преминаването към дистанционна форма на обучение за всички ученици, дългогодишната инициативата на БЧК ще продължи да се реализира без прекъсване.

Децата, включени в програмата през настоящата учебна година, ще получават пакетирана храна на седмична или месечна база съобразно условията в съответните области на страната. При преминаване към традиционната форма на обучение, те ще получават отново безплатна топла храна в училище всеки учебен ден.