Пет тона почистващи, перилни и миещи препарати, дезинфектанти, както и дрехи от Централния резерв са предоставени на Берковица и други засегнати населени места. Представители на БЧК и доброволци са на място и в петък са раздадени почистващи и хигиенни материали на над 50 семейства. Поддържа се постоянна връзка с местната власт, кметове и дирекция „Социално подпомагане“ за определяне нуждите на пострадалите от наводнението според оценка на нуждите.

За село Лиляче в област Враца са предоставени постелъчно бельо, одеяла и дрехи.

Главният секретар на БЧК София Стоименова и главният експерт в дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в Секретариата на Националния съвет на БЧК Любомир Каракановски са посетили най-засегнатите области заедно с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Дейностите на терен продължават. БЧК следи обстановката и при необходимост има готовност да мобилизира допълнителен ресурс от бедствения си резерв за подпомагане на най-нуждаещите се.

БЧК изпраща свои екипи, които да оказват първа психологическа подкрепа на пострадалите, каза в четвъртък във Варна Десислава Илиева, референт по психично здраве и психосоциална подкрепа на организацията. Екипите са от обучени доброволци, уточни Илиева. По думите ѝ организацията може да разчита на около 100 психолози в страната.