Според сега действащата наредба учебното време за децата от първи до трети клас включва и пет дни за проектни и творчески дейности, за посещения на културни институции, за отдих и спорт, за екскурзии, за екипни проекти в класа, училището или между училищата. Те могат да се планират като последователни в рамките на една седмица след приключването на учебните занятия по учебен план или на няколко пъти през двата учебни срока. Така, ако даден клас реши да отложи провеждането на тези дейности след края на учебната година, то педагогическите специалисти ще трябва да са ангажирани една седмица повече.

За да се избегне това, по време на Отрасловия съвет в МОН е взето решение, че ще бъдат направени промени. „Тази една седмица ще бъде в рамките на учебното време за всички ученици от първи до трети клас в дневна форма и в рамките на учебния план от 32 учебни седмици. Тези пет дни ще бъдат задължителни и ще бъдат в рамките на учебните часове.Така няма да има удължаване на учебно време или времето, в което педагогическите специалисти ще бъдат ангажирани с допълнителни дейности”, разясни Василева.

Промените ще има и при вида на портфолиото на учителите. В него няма да се включат документи, а такива само ще бъдат описвани, обясни Василева. Причината е, че документите, показващи постиженията на учителите, вече са приложени в личното им досие. Така, когато се прави атестация на педагозите при попълването на картата няма да се прикрепят документи, а само описът. Едва когато членовете на комисията искат даден документ, то ще бъде представен.