От незапомнени времена с орехите са свързани множество легенди и поверия. Орехът е „световно дърво” от сътворението на света: „…станала земя, и то отначало станала като тепсия голяма, а сетне като харман, в средата на който Господ посадил орех”. Орехът свързва света на живите и света на мъртвите, дори вярвали, че може да се разговаря с тях, ако се допре ухо до ствола на дървото.

След направените проучвания стана ясно, че Община Мездра е издала Разрешение за почистване на третокласния път между двете села от храсти и опасни дървета.

До тук, добре. Има Разрешение, има служител в общинската администрация, който отговаря за този род дейности. Проблемът е в това, че на място екипът не видя почистване на храсти и опасни дървета, а безмилостно изсичане само на ореховите дървета, които са на около 2-3 метра от канавките край пътя, които за съжаление си бяха обрасли с храсти, джанки, акации и опасни тополи. От двете страни на пътя стърчаха като огромни дървени абстракционистични статуи на окастрените до дънер орехи.

И тук възникват многото въпроси:

1. В Чл. 34. (1) в Глава шеста "Опазване на трайните насаждения" от Закона за опазване на селскостопанското имущество е записано: "Ореховите, кестеновите, бадемовите, лешниковите и черничевите дървета, както и други видове дървета, представляващи особена ценност за селското стопанство, се намират под режим на особена закрила. А в алинея ((ЗБР) 2) се казва: "Министърът на земеделието и храните утвърждава наредба за подлежащите на особена закрила дървета, тяхното опазване, използване, отсичане и заменяне."

2. Орехите са в списъка на Приложение 3 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и са защитен растителен вид. Съгласно чл. 40 от (ЗБР), За растителните видове от приложение № 3 се забраняват:
1. брането, събирането, отрязването, изкореняването или друг начин на унищожаване на екземпляри в техните естествени области на разпространение;
2. притежаването, отглеждането, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.
(2) Забраните по ал. 1 са валидни за всички жизнени стадии от развитието на растенията.

3.Кой и на какъв нормативен документ определи и реши, че именно ореховите дървета са най-голямата опасност за автомобилите?

Кметът на Горна Бешовица Иванчо Велчов каза, че орехите са посадени през 1965 година. Той заяви, че е подал сигнал в община Мездра, в Министерството на околната среда и водите, след което на място е пристигнала комисия от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Враца, които са направили проверка и са издали констативен протокол, в който се отчита, че, дърветата не попадат в зоната на защитените територии по Закона за биологичното разнообразие (Натура 2000)?!

Кметът допълни, че в рамките на няколко дни са извозени близо 30 камиона с дървесна маса. Той изрази съмнение, че така изсечените корони на дърветата са преподготовка за изрязването на дънерите до корен и използването на скъпата дървесина за търговски цели. Самият той не приема аргументите, изложени в констативния протокол, защото личи подборно почистване.