През 2016 г. във фонда са добавени още 3 135 нови документи на стойност 25 838 лв. Най-голяма част от тях са книгите, които са 3 050. Врачовски посочи, че през изминалата година са регистрирани 4 520 нови читатели. Раздадените библиотечни документи са 140 437. Реалните посещенията в залите на библиотеката, заедно с виртуалните, са 115 196, което е с 23% повече от тези през 2015 г. Според Врачовска цифрите показват посоката за развитие на библиотечното дело, която е иновация в цялостното библиотечно обслужване.

Важно място е отделено на културната програма като способ за привличане на нови читатели, приобщаване към книгата и обогатяване на културния живот в града. Отбелязвани са актуални събития, годишнини и дати от местния календар. Това се е случило в организираните над 400 инициативи, сред които са Нощ в библиотеката, Националната кампания "Чети с мен”, различни краеведски конференции, срещи с писатели и творци, изложби и образователни игри с учениците, подчертано бе в доклада-отчет.

Екипът на библиотеката отчете една успешна година и започна 2017-та с вълнуваща за тийнейджърите "Нощ на книгите за Хари Потър”. Момчето магьосник и професорките от Хогуортс пристигнаха преди дни библиотеката. Специално изплетена паяжина, вълшебни отвари и писма, донесени от сова бяха само част от магичната атмосфера, която беше пресъздадена във фоайето. Десетките мъгъли, които се включиха в "Професорския тест”, успяха да отговорят на загадките, които им бяха подготвили Хари Потър, Хармаяни, Минерва Макгонагъл и очарователна гост професорка. Гостите бяха нетърпеливи да си направят и селфи с героите, излезли от страниците на книгите.