Неверни слухове допълнително объркват и разколебават работещите в чужбина. Важно е да знаят, че възстановяването на данъка върху доходите им се полага по закон, и по никакъв начин не ги лишава от пенсия, обезщетения и други социални придобивки.Средната сума, която се възстановява, е около 800 евро.

Сега е времето за попълване и подаване на данъчна декларация. В някои страни срокът за нея е до края на месец април. След попълването ѝ може да се кандидатства за различни помощи (като детски надбавки), и връщане на надвнесени данъци.

Мигрантите могат да кандидатстват за възстановяване на данъци 4-5 години назад. Това означава, че сега е последният момент, в който може да се кандидатства за обезщетения за работа в чужбина през 2017 година.

Сумата, която се възстановява, зависи от множество фактори, като средно тя е 804 евро. Ако доходитеса под облагаемия минимум за съответната страна, можеда си върнете всички данъци.

Всеки може да подаде документи към данъчните институции в съответната страна лично или чрез посредническа фирма за възстановяване на данъци.