Петър Дишков поясни, че проблемът с отпадъците е комплексен, но в основата е начинът, по който се осъществява сметосъбирането. “В България не се отчита колко образува всяко едно домакинство, а се отчита общо събраното количество, което води до масова безотговорност. От друга страна, контролът върху дейностите с отпадъците не е на необходимото ниво. Това е една от основните причини, поради която отделното събиране и рециклиране е на това ниво в България”, смята експертът.

Той коментира и че основният проблем с дървесните отпадъци е за общините. “В София се образуват около 25 хил. тона дървесни отпадъци годишно. От друга страна, тези дървесни отпадъци, които не се депонират, навлизат в печките на хората, тоест изгарят се нерегламентирано и резултатът е видим през отоплителния сезон в замърсяване на въздуха. Другото, което може да се случи с дървесните отпадъци, е да бъдат изхвърлени сред природата, което със сигурност е голям проблем”, подчерта той.

“Трябва да се знае, че рециклирането е скъп процес, но специално за дървесните отпадъци Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост инвестира и вече има изграден капацитет за събиране на отпадъците, които се образуват на територията на страната. Например за София Кроношпан е изградил площадка за безвъзмездно приемане на дървесни отпадъци от гражданите и фирмите и всеки, който иска да спазва законите би могъл да достави отпадъците в Кремиковци, където ще отидат за висококачествено рециклиране”, обясни Дишков.

Той обясни, че най-важното за тях е да се заложи на устойчивото развитите и да се използва стратегията на България за преход към кръгова икономика. “Тя изисква по - устойчив подход за производство и потребление. Отпадъците следва да се считат като суровина и да се заложи на качеството на рециклиране. Специално за дървесните отпадъци вече има изграден капацитет и това лесно може да се случи. Основната стратегия е по-активна роля на потребните, разчита се на това, че хората са активни и обществото е информирано. Бизнесът вече е готов да посрещне предизвикателствата, ред е на държавата и най-вече на гражданите”, допълни Петър Дишков, представител на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

Източник: DarikNews