"July morning" е хипи празник, който започва да се празнува у нас от 80-те години на миналия век. Празнува се след залез на 30 юни до изгрева на 1 юли. В превод от английски "July morning" означава юлско утро. Именно тогава хората се събират на морския бряг, празнуват цяла нощ с китара, бири и добра компания и посрещат юлската утрин. Песента "July morning" на "Юрая Хийп" се превръща в символ на този празник.

Това е един от най-младите празници в България, който благодарение на ентусиазма на младите вече се е превърнал в традиция. Празникът възниква в края на 70-те години в лоното на хипи движението в България. Българският "джулай" е уникален и никъде на друго място в Европа не се среща. Всяка година на 30 юни срещу 1 юли към черноморския бряг се стичат групи от млади хора от страната и чужбина, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето над морето. И въпреки че това не е нито религиозен, нито езически ритуал, участниците в това действие са убедени, че по този начин те пречистват себе си.

Първоначално празникът възниква като протест срещу бившата комунистическа власт. Символичната среща на новото утро се възприема като ново начало, като стремеж към по-добро бъдеще. След краха на комунизма, противно на очакванията, празникът се разраства, въпреки че първоначалната идея претърпява съществени изменения. Днес протестът е свързан по-скоро с освобождаването на личността от оковите на големия град и глобалната цивилизация като цяло.

Но както преди, така и сега, за химн на празника служи все същата July Morning. Интересно е да се отбележи, че за радост на всички привърженици на празника, самата група "Юрая Хийп" няколко пъти е гостувала на празника.