През декември предоставихме на училищата за подкрепа на делегираните бюджети допълнително 15 милиона лева, като от тях 5-6 милиона лева са използвани за купуването на допълнителни устройства за електронното обучение в училищата, съобщи министър Вълчев.

Той отбеляза, че за купуването на преносими компютри и таблети за електронното обучение в училищата допълнително бяха предоставени 14 милиона лева от Министерския съвет, с които е планирано да бъдат купени над 16 000 устройства. Вероятно, някои от училищата, постигайки по-ниски цени, ще могат да купят повече устройства. Изискванията към тези 16 000 устройства е да бъдат ученически тип лаптоп. "Това са преносими компютри с усилен корпус, за да не може лесно да се увреждат, да са с дълъг автономен режим на ползване на батерията и да могат да се ползват едновременно, и като таблети, за да може да се пише на екраните", обясни министър Красимир Вълчев.

По думите му, в повечето страни се избират за образованието преносими компютри, а не таблети, защото те са по-малко функционални за учене. Отделно са предвидени и 70 милиона лева по линия на инструмента на ЕС REACT-EU, с които ще бъдат купени 80 000 устройства за образованието, съобщи министър Вълчев.

Той уточни, че тези средства обаче са свързани с по-дълги процедури както на европейско, така и на национално ниво, и с промяна в оперативната програма.

Тя е била направена едва през миналата седмица. Важно е, че всички тези устройства, които са купени и ще бъдат купени, няма да се ползват само за целите на електронното обучение от разстояние, а ще се използват поне 5-6 години напред за електронно обучение в класните стаи и в кабинетите в училищата, обясни министър Красимир Вълчев. Той съобщи, че с тези европейски средства ще бъдат купени предимно ученически тип лаптопи за образованието.