„Очаквам в края на годината приходите и разходите да стигнат 80 милиона лева”, заяви Живков. В настоящия проект се увеличени средствата зацелевата субсидия за капиталови разходи, общата изравнителна субсидия, а новия момент е включването на средства за други трансфери за местни дейности в размер на 322 хиляди лева. С тях ще се компенсира увеличаването от 15 % на минималната работна заплата със задна дата от 1 януари. За това са настоявали всички кметове на общини пред настоящото правителство преди приемането на Закона.

„Изпълнението на собствените приходи на общината е по-добро от предишни години, но не може да покрие изцяло капиталовата програма на общината”, каза още кметът на Монтана.

Повечето от заложените първоначално обекти в строителната програма на община Монтана вече са пред финал. Става дума заосновните ремонт на ул. „Веренишка „ от бул. „Трети март” до пл. „Славейков”, читалищата в селата Габровница, Винище и Николово, новия храм в Крапчене, водопровода Войници – Долна Вереница, преасфалтирането на паркинги и околоблокови пространства, възстановяването на 15 детски площадки и др. Предстои подмяна на водопровода на ул. „Черковна”.

Средствата за обектите от поименните списъци за капиталови разходи се изчисляват на8 754 000 лева.

Годишният разчет на средствата от Европейския съюз са 19 106 хиляди лева.

Проекто-бюджетът на община Монтана трябва да бъде гласуван на 22 август.


Източник: montana24.net