Поводът е 150-годишнината от изграждането на съоръжението, които се навършват тази година. От нея са изсечени 3000 бройки, а номиналната ѝ стойност е 10 лева. На лицевата страна на монетата горе има детайл от украсата на моста, а долу околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, вляво емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, вдясно на два реда „10 ЛЕВА“, най-долу – годината на емисията „2017“.

На обратната страна на монетата има изображение на моста, горе околовръст надпис на два реда „150 години от построяването на мостакрай Бяла”. Автор на художествения проекта е Ваня Димитрова-Хаджигаева. Монетата, която тежи 23.33 грама и е с диаметър от 38 милиметра ще се продава от днес на касите на Българската народна банка на цена 66 лв.

Мостът на Колю Фичето край Бяла е паметник възрожденската архитектура с национално значение. Последната му реставрация е от 80-те години на миналия век. Мостът се руши, а общината от миналата година е обявила дарителска сметка за реставрацията му.

Мостът на Колю Фичето се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. Построен е по заповед на Мидхат паша. Той е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.

В момента съоръжението е, меко казано, в недобро техническо състояние, за спасяването му миналата година Община Бяла разкри специална дарителска сметка


Източник:
tvn.bg