Смята се, че прекомерното приемане на антибиотици засилва резистентността на бактериите и така прави лекарствата неефективни. В същото време официалните предписания на лекарите са, че антибиотикът трябва да се приема до края на предвидения курс, независимо дали състоянието на пациента се е подобрило по-рано. Целта на това предписание е именно да се избегне създаването на резистентност.

„Тази идея се подкрепя без никакво доказателство. Приемането на антибиотик по-дълго време от необходимото, увеличава риска от резистентност“, твърдят лекарите от екип на д-р Люелин.

Тяхната идея бе приета добре от много независими експерти. Според д-р Питър Опъншоу – председател на британското дружество по имунология, едно от решенията е да се пие антибиотик докато бактериалната инфекция бъде понижена до ниво, при което имунната система на пациента сам може да се справи с нея. Той обяснява, че това не важи за редица специфични случаи. „Очевидно е, че навиците при изписване на антибиотици трябва да се променят. Настоящият обем използвани антибиотици е твърде голям“, счита друг специалист – проф. Марк Улхаус от Университета в Единбург.

Източник: АФП