От 1979 г Стаменов е служител в Министерство на вътрешните работи. В органите на МВР служи 25 години. Започва като редови полицейски командир и преминава през всички нива на управление и офицерски звания. Завършва след дипломна квалификация по организация и управление на пътното движение. От 1997 до 2004г. е Директор на РДВР Враца.

Като инженер по радиоелектроника, той е отлично запознат със съвременните информационни технологии. В няколко свои броя списание “Computers World” публикува редица статии за изградената в Дирекция на полицията - Враца информационна система, по това време без аналог в България и една от първите в Европа

Стаменов има конкретен принос в разработването на технически средства за националната сигурност. Усилията му да издигне работата на РДВР-Враца на съвременно професионално ниво са оценени високо в докладите на делегации от Европейския съюз.

Награден с лично оръжие и най-високата награда на МВР - почетен знак. През 2003 г. година за показани високи резултати и заслуги в борбата с престъпността с указ на президента на Република България е произведен в звание генерал-майор. Академик Стефан Воденичаров, професор Марко Семов, академик Георги Марков и генерал Валери Стаменов съучредители на обществения комитет за защита на АЕЦ Козлодуй. Официален пратеник е на министъра на вътрешните работи в Косово.

Генерал Валери Стаменов е женен. Съпругата му Росица Стаменова е завършила две висши образования - ВИИ “К. Маркс”, София и Националната Спортна Академия. Заслужил майстор на спорта с редица високи международни награди, участник в олимпийски игри. Дългогодишен капитан на Женския национален отбор по Лека атлетика. Има две деца - Людмила завършила факултета по журналистика към СУ "Св. Климент Охридски", живее и работи в София и Владимир – юрист, държавен служител.