Ето какво пише в писмото, изпратено до литературните творци в Лом:

„Скъпи приятели, уважаеми български творци, независимо че сте пръснати по всички континенти на света, в сърцата си носите българския дух и частица от цялото, което ни кара да се чувстваме хора и българи. Тази година се проведе второто издание на Международния литературен конкурс „Изящното перо-2019“.

Благодаря на всички вас, които взехте участие в него, както и на онези, които преди 2 години повярваха, че този конкурс ще обедини български автори от различни краища на света. Аз самата не очаквах, че ще има такъв интерес към него и че той ще се превърне в такова мащабно литературно събитие.

Смятам че поне малко сме постигнали целта, която си поставихме - да разпространяваме българското слово, защото на света винаги ще са нужни писателите и поетите, за да му вливат сила и дух. За да ни карат да усещаме вкуса на живота, да чувстваме, да провиждаме...

На членовете на журито бяха подадени получените творби, без имената на авторите, и в рамките на 21 дни те трябваше да направят своята оценка.Тази година, освен от Испания, Гърция, Австралия, САЩ, Швейцария, имаме участници и от Япония, Швеция, Франция, ЮАР, Италия, Чехия, Великобритания, разбира се и от България - на възраст от 14 до 87 години.

Благодарим и на тези от вас, които с много възторг и топлота ни поздравяваха и изпращаха своите искрени послания. Бяхме изключително затруднени при номинирането, не само поради големия брой творби – 796 от 308 автори, но и защото много произведения бяха оценени с еднакъв брой точки. Написаното от вас е съхранено не само между страниците. То носи вашата енергия и позитивно послание, където и да сте и променя света към по-добро. За да го има и след нас - утре...

Втора награда за стихотворение се присъжда на „Еднакви“ от Мариета Иванова – Лом.

За разказ в категория „История и традиции” първа награда се присъжда на „Орелът с ангелската душа” от Юлий Йорданов – Лом.