За експонирането им в столицата и в Япония е получил съдействие от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Предвижда се да бъде монтиран и тъкачен стан, а народният представител Дилян Димитров ще учи депутатите да преплитат нишките.

Според директорката на исторически музей д-р Анита Комитска отново е настъпило възраждане за чипровския килим, обявен за световно нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Тя припомни, че по този начин ЮНЕСКО даде достойна заслужена оценка и признание на чипровските килими, а те получиха видимост пред международната общност с надежда за бъдещето на град Чипровци.

Уникални килими, пана с традиционни мотиви и бродерии са изработени в социалната работилница в основното училище „Петър Парчевич“. Тя отвори врати по проект „Възраждане на занаятите в Северозапада“ по Програмата за развитие на човешките ресурси с 314 000 лева. В нея се трудят 21 човека.

На Благовещение, народните представители Дилян Димитров и Ирена Димова видяха процеса на сътворяването на килимите. Те участваха и в дискусията „Чипровското килимарство-проблеми и перспективи" и обещаха да съдействат за държавна подкрепа за прекрасното изкуство.

„Имаме амбицията да популяризираме работата на предприятието, за да намираме пазари за продукцията. Целта на този проект е той да бъде устойчив, т.е. след изтичането на 12-те месеца, в които има гарантирана заплата за работниците, работилницата да започне да се издържа сама и там да останат на постоянна работа минимум 11 души“, обясни кметът Петков.

Общината ще работи и за развитието на креативния туризъм. Финансирано е отпечатването на луксозен каталог на чипровския килим в 1000 екземпляра. Местните настояват и за професионална паралелка по килимарство и дуално обучение, към които има интерес от цялата страна. „Съвместните ни усилия станаха факт. Социалната работилница е добра придобивка за града“, каза и народният представител от ГЕРБ Ирена Димова.