Премиерът в оставка увери, че системата е в много добро състояние в момента.

"Има мощности, има възможност за балансиране, когато това е необходимо. Разбира се с развитието на възобновяемите източници и с това, че не работят изцяло, в момента ПАВЕЦ "Чаира" не работи един от генераторите си има определени затруднения. Те се решават на ниво системен ECO и координиращите оператори. Това не е нещо, с което да плашим хората, а задачи, по които трябва да работим. Очакваме ВЕИ да се присъединяват и много бързо нараства тяхната мощност. За ПАВЕЦ там завърши ремонтът, за Чаира един по един генераторите ще се пускат", подчерта той.

Енергийният министър Румен Радев отбеляза, че се подготвя и 4-ят генератор за "Чаира".

"За системата е предизвикателство с навлизането на все по-големи мощности самото балансиране. В часовете, когато можем да имаме голямо енергопроизводство и ако не можем да покрием това с капацитет за износ, постигаме и развиваме все по-голяма свързаност, в този случай, в някои от часовете, може да имаме и някои ограничения", добави Радев.

Относно лицензирането на ядреното гориво на "Уестинхаус" и дали АЕЦ „Козлодуй“ е готов да го използва, Денков заяви, че и тази тема е била обсъждана днес.

"Подготвя се горивото. От цялата информация, която беше предоставена, не очакваме проблеми с разпределението на неруско гориво е пети блок", отбеляза той.

Валентин Николов, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" заяви, че всичко върви по график и горивото ще пристигне навреме.

Източник: dariknews.bg