В майсторския клас през изтеклата седмица участваха 12 млади таланти от Асеновград, Берковица, Монтана, Париж, Пловдив, Харманли. Най-малката участничка бе 7-годишната Божидара Рангелова, която е ученичка на Лариса Симова от читалището в града под Ком. За втори път в образователния лагер участва 10-годишната Лина Топалова. Тя живее във френската столица, но през ваканциите гостува на баба си и дядо си в Пловдив.

Лятното училище по народно пеене – Карлово 2017, завърши с концерт в с. Климент по покана на кмета Мано Манов. Макар че от 14 години оглавява селото, е и изявен фолклорист. На площад „Св. Климент Охридски“ прозвучаха 18 солови и камерни песни от различни фолклорни области.

Лятното училище по народно пеене се организира от Асен Асенов – музикален педагог и директор на Младежкия дом в Монтана. В първите му издания участваха предимно негови възпитаници от певческа група „Пъстренец Jr.” и то се провеждаше в балнеокурорта Вършец. Причината групата да се насочи тази година към Карлово бе и 180-годишнина от рождението на Апостола на свободата. Програмата на лятното училище влючи посещение в Националния музей „Васил Левски“, както и музеите на Иван Вазов и Христо Ботев съответно в Сопот и Калофер, забележителностите на трите подбалкански градчета, както и в създадения по доброволческа младежка инициатива музей и Алея на родовете в с. Климент.

„Лятното училище по народно пеене е своеобразно съпътстващо събитие на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, който се провежда от десетилетие в Монтана. Потребността от допълнително обучение под вещото ръководство на преподавател от ранга на проф. Станилова, роди идеята за този майсторски клас. Фактът, че певците, участвали веднъж в него, продължават да се включват многократно и част от тях продължават обучението си в музикални училища и в АМТИИ – Пловдив, е най-добрият атестат за ползата от тази форма на обучение.“ – казва Асен Асенов. Той освен че организира образователния лагер, съпровожда на гъдулка изпълненията на младите таланти по време на майсторския клас.