От отдел „Образование и здравеопазване“ припомнят, че ще бъдат приемани само деца, които са посещавали съответното заведение преди да бъде обявено извънредното положение на 13 март 2020 година.

Във връзка с постъпили въпроси от страна на родители на децата на бъдещите първокласници, експертите уточняват, че учебното време за подготвителните групи приключва на 31 май. Въпреки това е създадена организация за провеждане на летни занимания, като за целта е необходимо родителите да заявят предварително желание детето им да посещава детска градина през лятото.

Заместник-кметът Петя Долапчиева коментира, че всички детски заведения, които ще подновят работа от 1 юни са обезпечени с достатъчно педагогически и медицински персонал. Ресорният заместник-кмет допълни: „Детските ясли и градини на територията на града са с актуализирани правилници, съобразени изцяло с препоръките на здравния министър.

На входа ще бъде провеждан строг филтър, като деца с грипоподобни симптоми няма да бъдат допускани, помещенията ще бъдат дезинфекцирани съгласно указанията на министерството, а фокусът на занимания с децата е насочен към работа на открито, а не в общите помещения. Препоръчително е децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да си останат вкъщи“.