© община Враца

“През последните седмици успяхме да убедим шест лекари от Враца, Плевен и София да започнат работа в детското отделение в МБАЛ “Христо Ботев”. Двама от тях ще са с основен договор, останалите - ще дават дежурства. С д-р Нели Нешева от борда на директорите и изпълнителния директор на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Кети Ценова, народните представители Красен Кръстев и Мартин Харизанов и д-р Владимир Христов (председател на Общинския съвет), продължаваме разговорите с медици от цялата страна, защото отделението трябва да има ръководител.

Крайно време е държавата и здравното министерство да изпълнят ангажимента си и да осигурят поне лекар, който да оглави отделението и то да отвори отново врати. В настоящата ситуация осигурихме екипа - лекари и медицински сестри, но отделението няма как да функционира без ръководител! Ние няма да се откажем, защото децата на Враца и региона, както и техните родители трябва да имат достъп до здравеопазване и категорично не могат да разчитат само на частните кабинети и болници! Борбата за спасението на отделението продължава!” - това заяви кметът Каменов по време на пресконференция и допълни, че ще настоява за спешна среща с всички акционери, борд на директорите и министерство на здравеопазването, на която да получи отговор каква ще бъде съдбата не само на детското отделение, но и на цялата болница.

На въпросите защо състоянието на МБАЛ „Христо Ботев“ е такова, кметът Каменов заяви, че отговорите на този въпрос трябва да бъдат дадени от ръководството на лечебното заведение и принципала – министерство на здравеопазването.

Градоначалникът изрази увереност, че при благоприятно развитие на преговорите с лекари, които да се съгласят да оглавят отделението, същото може да започне работа веднага.