„Тези шест дни ще помогнат на ученици, учители и родители да си починат. Това ще бъде и своеобразна карантина, защото учениците и учителите ще спазват дистанция един от друг. Този път обаче ще бъде истинска почивка за тях, защото в рамките на обучението в електронна среда това не е така“, обясни председателят на съюза Диян Стаматов. Така те ще могат да започнат нормално втория учебен срок.

За да е възможна 6-дневната ваканция, три от работните дни да бъдат обявени за неучебни. Това са 28 (петък) и 31 януари (понеделник) и 2 януари (сряда). Първи февруари (вторник) вече е включен неучебен в календара на МОН като междусрочна ваканция. 29 и 30 януари пък са събота и неделя. Стаматов допълни, че дните могат да бъдат разпределени и по друг начин, но по думите му не е добре за учениците да почиват повече от седмица. В противен случай те биха загубили тренинг за учене.

Добрата новина за ученици и учителите е, че идеята за по-дългата ваканция сега не би трябвало да ощети учениците от пролетната. „Ще предложим удължена извънредна ваканция без да се вземат дни от другите неучебни“, уточни Стаматов.