Инициативите по повод Празниците на Искърското дефиле, домакин на които тази година е Мездра, продължиха със среща-разговор на експертите по културно-историческото наследство и туризъм. Форумът събра специалисти и представители на общинските администрации в трите общини от Дефилето - Мездра, Своге и Нови Искър. Експерти от трите града презентираха своите културни, исторически и природни обекти.

Председателят на Читалище „Светлина - 1896” - с. Гара Бов Методи Младенов показа мултимедийна презентация на своето село. Той представи накратко историята на двете села Гара Бов и Бов, които са административно отделени, както и основните им забележителности, културни и религиозни празници, климатични и географски особености. От Община Своге също бяха подготвили презентация за културно-историчерското наследство на района.

Домакините от Мездра представиха Археологически комплекс „Калето”. Неговият управител Димитър Павлов запозна гостите от другите две общини с историята на крепостта и настояща дейност на комплекса. Специално внимание бе обърнато на проведения наскоро Фестивал на средновековните традиции, бит и култура. Представени бяха и други културни и природни забележителности в община Мездра.

Експертите от Нови Искър бяха подготвили две атрактивни изложби. Едната включваше културните и природните забележителности в района, а другата - макети на православните храмове в столичната община. В експозициите бяха показани църквите в манастирите и в селата около Нови Искър.