От гръцки „археология” означава „слово за миналото“.Археологията изучава и документира миналото по останките от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Тя обхваща периода от време от първите каменни инструменти отпреди 2,5 милиона години до най-новата епоха.

Чрез археологията можем да продължим да ставаме свидетели на забравеното, неоткритото и непознатото, защото то е неразривна част от историческата съдба на този регион.

Дейността на археолозите не се свежда само до работата им по разкопки. След разкопките пред археолога се проявяват следните ангажименти – документиране на находките, анализ и датиране, публикации, реставрация и консервация, представяне на находките и подготовка на обектите за посетители, за да станат откритията достояние както на учените, така и на всички,

На този ден всяка година по традиция в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ) се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година, имащи отношение към археологията.