В астрономията сезонът е периодът от време между слънцестоене и равноденствие. Всеки сезон - зима, пролет, лято и есен - продължава три месеца и в него обикновено има три пълнолуния. Всяко от тях настъпва с разлика от около 30 дни.

През юни, 2021 г., пълнолунието настъпи само няколко дни след лятното слънцестоене (21 юни), заради което през текущия летен сезон (който приключва на 22 септември) има общо четири пълнолуния.

Луните, оцветени в син цвят, са рядък феномен, като те не са свързани с календара или фазите на Луната. Дори не е задължително да е пълнолуние.

Обикновено Луната изглежда бледосива, бяла или жълтеникава. Но, ако тя е синя, оцветяването е резултат от наличието на капчици вода във въздуха или частици, изхвърлени в атмосферата при природно бедствие, като вулканично изригване например. Освен това, синият цвят на луната (както в изображението), се постига с помощта на специални сини филтри за фотоапарати или софтуери за последваща обработка.

През 1883 г. индонезийският вулкан Кракатау, изригва със сила, сравнявана от учените със силата на ядрена бомба с мощност 100 мегатона. Пепелта се издига на 80 км в атмосферата, а размерът на повечето частици е около 1 микрон. Това е достатъчно, за да разпръсне червената светлина и да позволи на синята да преминава свободно, действайки върху Луната като филтър.

Луни със син цвят продължават да се появяват години след изригването от 1883 г. Известно е, че много други вулкани в историята, и дори горски пожари, влияят върху цвета на земния спътник.

Последната Синя луна изгрява на 31 октомври 2020 г. - нощта на Хелоуин. Тогава Марс е близо до Земята и се вижда ясно на небето до синята луна. Тазгодишната Синя луна отново ще се появи в близост до планети, но този път това ще бъдат Юпитер и Сатурн.

Следващата Синя луна ще изгрее през август 2023 г., съобщава НАСА.

Източник: nationalgeographic.bg