Според правилата на конкурса в него участват ученици на възраст между 11 и 15 години, като някои от тях могат да спечелят и стипендия. Space Camp Turkiye е единственият учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток, където младежите могат да развият своите умения в областта на науката, технологиите и лидерството.

Темите на конкурса за 2024 година са вълнуващи и вдъхновяващи. Участниците могат да избират между създаването на рекламна кампания за космически туризъм, представяне на първото училище в Космоса или разглеждане на бъдещето на изкуствения интелект в космическите изследвания.

Центърът за творческо обучение е дългогодишен партньор на Space Camp Turkiye и е координатор на програмата за цяла България. Всяка година осигурява пълни и частични стипендии за най-добре представилите се в конкурса ученици с подкрепата на спонсори и общини партньори.

Програмата на Space Camp Turkiye е с продължителност една седмица и е изцяло на английски език, създадена е от специално подготвени обучители и специалисти. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.

За 2024 година квотата за български участници е 200 деца и младежи. Кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр.