Одобрените участници започнаха предварителното си обучение, а през юли и август ще преминат цялостна интензивна лятна обучителна програма, която включва теоретична и практическа подготовка, казва за БНР Гергана Ефремова, специалист "Стратегически партньорства":

"...Училищата могат да подават към нас свободните си места за учители за следващата учебна година 2022/2023 година. Чрез нашата програма ние реализираме модули 1 и 3 на национална програма "Мотивирани учители и квалификация", съвместно със Синдиката на българските учители. Така че, реално училищата, които назначат учител от програмата, получават допълнително финансиране от МОН, за да обезпечат учителя-наставник. Този учител -наставник получава допълнително обучение. Това не води до допълнителни административни натоварвания за училището.

Имаме основни компетентности, важна е мотивацията, така че директорите, които назначат такива участници, могат да очакват много мотивирани хора, които са готови да учат постоянно и да адаптират работата си...

Части от програмата са уникални за България, като лятното обучение, учителите влизат в класните стаи с добра предварителна подготовка... Имаме традиции в Северозападна България, работим в областите Враца и Монтана от 2016 година... В СУ "Хр. Ботев" в Козлодуй имаме партньорства и учителите все още продължават да преподават там".

Учителите от програмата са подходящи за всички училища. Те преподават по различни предмети, като преобладават учителите в начална степен и учителите по математика, информационни науки и английски език.

От 2020 г. в програмата са въведени и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда, които се оценяват високо от директорите на училищата партньори.

Заявките за нови учители се приемат до 9 юни на сайта: https://zaednovchas.bg/schools/ <https://prepodavame.us19.list-manage.com/track/click?u=77652c95e504688285a27bb7c&id=a84b6ce0b1&e=03ac7ed611>