В благотворителната инициатива се включиха почти всички деца, които донесоха в училище запазени и почистени дрехи и обувки. Учителите са уверени, че това е начинът да възпитават човечност състрадателност и чувство за взаимопомощ у своите възпитаници. Целта на благотворителната инициатива е не само да се подпомогне на нуждаещите се ученици, но и да бъдат изградени трайни основи в съзнанието на всички деца, да се научат да даряват и да свикнат с доброволчеството като философия и начин на мислене.

А доброволчеството в СУ "Свети Климент Охридски" – Зверино отдавна вече кауза, с която вдъхновяват десетки нови доброволци.

Междувременно, отново във връзка с Деня на доброволчеството, учениците от 5 клас, участващи в проекта „Научи се да даряваш“ на БДФ, се включиха в инициативата „Жълти стотинки“ и предадоха 15 килограма „Жълти стотинки“ .

„Жълти стотинки“ е благотворителна акция от деца за деца. Специфичното в случая е, че основните участници в нея са децата. Те са тези, които дават, и тези, които получават. Всяко дете събира у дома си през цялата година дребни жълти монети и с разрешение на родителите си ги предава в пунктовете по градове.

Всяко година един град е столица на акцията, и в продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които в деня на детето – първи юни, и шести декември – деня на Св. Николай Чудотворец, се предават в указаните пунктове в градовете. Парите от акцията отиват за обзавеждане на детски болнични стаи, закупуване на играчки и апаратура за лечебни заведения, построяване на детски площадки.

Програмата насърчава и развива дарителската култура у децата. Основната цел на проекта е развиване на културата и средата за споделяне и даряване, чрез формиране на знания за личностно развитие и емпатия и в частност за дарителството и придобиване на опит в реализиране на дарителски инициативи сред учениците.

Гост на малките дарители бе Десислава Димитрова - библиотекар - секретар на НЧ "Просвета - 1929г" в с. Оселна, която от няколко години активно участва в нея.