Със собствен труд и с дарения от цялата страна тук се случва нещо добро. Само за година - две време в рушащата се сграда бе сменен покрива и изцяло ремонтирана и обновена една от стаите, която се превърна в дом на най-младото читалище в община Мездра „Развитие-2022”.

Постепенно мечтата на осленкриводолчени да имат свое място за делници и празници, започва да става реалност, а старата рухваща сграда на някогашното училище да придобива нов възроден облик. Вече е сменена дограмата на големия салон, а в него текат непрекъснато ремонтни дейности. Залата е голяма, за около 300 човека, има сцена, на която ще могат да се поставят театрални постановки, фолклорни празници и възстановка на местни традиции и обичаи и ще се превърне и в зала за тържества и празници.

Ремонтът изцяло се извършва от доброволци, които също като предците си влагат труд и време с възрожденско усърдие. Ето какво разказа със сълзи един от доброволците - Пешо Николов от Вутовския род, за MediaNews:

„Знам какво беше, учил съм тук, И затова помагам с желание. Тия млади хора да направят нещо хубаво. До 4-ти клас съм учил тук”. Той допълни, че много млади хора се включват доброволно в ремонта на залата и се надява скоро да довършат. Но дори и да не успеят за наближаващия празник на селото – Тодоровден, ако вали, ще почистят и пак ще се съберат заедно цялото село.

Кметският наместник Роман Иванов от своя страна разказа, че училището някога е строено с доброволен труд, и сега отново традицията е възобновена. Той каза също, че освен с доброволен труд, финансова подкрепа са получили и от община Мездра, с която е започнал ремонтът, и с дарения.

„Вече имаме преведени като дарения 1000 лв. от цялата страна. Също така кандидатстват с няколко проекта за изграждането на кухненски бокс, тоалетни, ВиК, смяна на стъклопакета на старите прозорци и за възстановяването на всичко, което е било.

Роман Иванов допълни в аванс, че кметството отново участва в инициативата Ден на рециклирането, както и за богатата програма, предвидена за деня на селото – Тодоровден.