В отговор на създалата се кризисна ситуация Общинският щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания се събра на извънредно заседание и съобразяйки се с изискванията на Регионалната здравна инспекция взе следните решения.

- Домуващите и персоналът на Дом за стари хора с. Попица се поставя под карантина. Персоналът се карантинира на две места - в Дома за стари хора и на адресите си, на които живеят. За придвижването им задължително се осигурява служебен транспорт и се спазват стриктно условията на карантината. График на смените да се представи в общината и полицията за проверки.

- Домуващите, в зависимост от това дали са с положителни PCR тестове, контактни или здрави да бъдат разделени на три групи и настанени в трите къщи на Дома. Домуващите с положителен тест с оплаквания, дори и по- леки, да се хоспитализират. На всички останали домуващи да продължи да се осигурява 24- часово медицинско обслужване и ежедневен филтър. При поява на симптоми да се изолират незабавно.

- При положителни тестове на хора от персонала се изолират или в домашни условия или при положителните домуващи.

- В рамките на днешния ден да бъде направена организация за работа, пране, почистване, хранене.

- След 5 до 7 дена да се направи изследване на персонала и домуващите, които към момента са с отрицателни резултати.

- Да се проведе инструктаж за носене на лични предпазни средства и хигиена на ръцете- и за персонал и за потребителите.

- След изолиране на положителните да се извърши дезинфекция на помещенията, в които са били.

- Да се извърши щателна дезинфекция на цялата сграда.

- Ежедневно да се изпраща в РЗИ и в общината сведение за предприетите действия и състоянието на пациенти и персонал.

За подпомагане дейността на персонала, осигуряване на възможно най- висока степен на неговата защита и своевременно преодоляване на заразата Общината в лицето на кмета – инж. Иво Цветков осигури:

- личен предпазен костюм за всяко лице от персонала, както и допълнително ръкавици, маски, шлемове и дезинфектанти.

- 50 комплекта постелъчно бельо.

- поръчана е специализирана техника (озонатор) за дезинфекция за предпазни облекла, постелъчно бельо, кърпи. Поръчани са и нови матраци.

- за осигуряване на по- добра хигиена са поръчани и нови матраци и протектори за леглата.

Кметът на общината се ангажира и с осигуряване на допълнително месечно възнаграждение в размер на 1000 лв. за всички лица от персонала, които по някакъв начин имат допир до потребители с положителен резултат от PCR тестовете.

Към момента обстановката в Дома е спокойна, няма пациенти с изразени симптоми. В следващите дни с цел по-добрата и безопасна организация на работа ще възникне необходимост от медицински персонал.