С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища.

По този начин се осигурява необходимият финансов ресурс на общинските училища за подготовката на кадри за специалности от професии и отрасли, необходими за местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.

Освен това правителството одобри още 4 млн. лв. за научни изследвания.

Още 4 046 087 лв. за научни програми и изследвания одобри правителството. За изпълнение на следващите етапи на проектите по националните програми ВИХРЕН и ВИХРЕН-2021 се отпускат 3 546 087 лв. Те са насочени към привличане и задържане в България на установени и водещи учени.

Целта е да развият потенциала на изследователски колективи за съвместна работа по водещи проблеми с широко международно и национално въздействие на резултатите от тях.

500 000 лв. се осигуряват за провеждането на конкурс от Фонд „Научни изследвания“ за финансирането на проекти за изследвания с детектора CMS.

Това е уникална научна инфраструктура на ЦЕРН, позволяваща провеждане на проучвания на най-високо световно ниво. Благодарение на нея ще се даде възможност за осъществяване контакти с водещи в света университети и научни организации, както и за подготовка на млади учени и специалисти в областта на ядрената физика. Финансовата подкрепа ще допринесе за пълноценното участие на България в научноизследователската дейност на ЦЕРН .