Проектът отговаря на критериите за български военен паметник. Инициаторите се надяват средствата да бъдат отпуснати за честването на 140-годишнината от Освободителната война. Бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов и кметът на Монтана Златко Живков са сред първите дарители за монумента.

Инициативата е представена на редовно заседание на областната комисия "Военни паметници“. Инвестиционният проект е обсъден и одобрен. Решението е паметникът на кмета-опълченец, по-популярен като Комитата, да бъде издигнат в родното му село Бели мел. Бившият областен управител Ивайло Петров е изпратил документите до министъра на отбраната Николай Ненчев и получил съгласие, но след смяната идва отказ.

Ангел Въцов-Комитата е участник в Руско-турската война 1877-1878 г. Сражава се при Шейново, където е разбита армията на Вейсел паша. През 1901 г. е избран за кмет на Фердинанд. Докато управлява, не сваля опълченската униформа и медалите за храброст. Винаги носи сабята си. Всяка сутрин започва деня си с Молитва за България, а за да може да присъства на 25-ата годишнината от Шипченската епопея, сам снема пълномощията си.

Днес улицата, на която е била къщата му в някогашен Фердинанд, носи името "Опълченска“.

Инициаторите - ветерани от войните в Монтана настояват за преразглеждане на решението.