Пресконференцията бе организирана в рамките на проект „Разработване и промоциране на съв­местен природо-туристически продукт: Маршрут „Защитено природно наследство на територията на трансграничния регион Румъния-България“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавните бюджети на Румъния и България.

Предстои разработването на варианти за туристически маршрут, което е резултат от извършването на предварително проучване в българската и румънската част на региона. По специално разработени критерии ще бъде оценен всеки един от обектите на природното наследство от гледна точка на туристическото предлагане. Уникалният ландшафт на река Дунав и съществуващите екосистеми, хабитати, защитени растителни и животински видове, обектите на защитеното природно богатство ще бъдат опорна точка на интегрирания туристически продукт.

При изготвянето на стратегии за развитие и маркетинг ще бъдат планирани и необходимите инвестиции за развитие и социализация на значими и малко популярни природни обекти. Ще бъдат предвидени и мерки, които да допринесат за икономически растеж, създаване на нови работни места и подобряване качеството на жи­вот.

Затова е много важно активното участие на представители на администрациите на природните паркове и резерватите, бизнеса, природозащитници, неправителствени организации, местни власти и др., за да се постигне обществен консенсус за новия туристически продукт. Чрез него ще се постигне ръст на турис­тическите посещения в парковете и ре­зерватите, устойчиво нарастване на туристическия поток и ръст на приходите от туризъм в рамките на трансграничния регион.

Общата стойност на проекта е 754 518,55 евро. Той е с продължителност 24 месеца и трябва да приключи в началото на 2018 г. Партньори по проекта са Асоциация на дунавските общини „Дунав“ (България) и Фондация „Жива природа“ (Кълъраш, Румъния). Създаването на трансграничен туристически продукт и разработването на общи стратегии за устойчивото му развитие и промотиране на вътрешния и външния пазар ще допринесат за социално-икономическото развитие в региона.