В същия ден, в съседното село Моравица, за втора година ще се проведе Национален фолклорен фестивал под наслов „Пей, танцувай и в Моравица – лудувай“. Събитието ще бъде в центъра на селото, а негови организатори са Община Мездра, кметство Моравица и местното НЧ „Светлина“. Тази година специален гост на фестивала ще бъде, харесваната от всички Тони Дачева.

Голямата изненада ще бъде от 18 до 22 юли, когато Община Мездра ще бъде домакин на Първия международен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“. В него ще вземат участие ансамбли от 11 държави: Албания, България, Мексико, Португалия, Румъния, Сърбия, Тайланд, Украйна, Унгария, Уругвай и Филипините.

Програмата на културното събитие предвижда четири съвместни концерта на участниците: на 18 юли (неделя) в село Моравица, на 19 юли (понеделник) в село Зверино, на 20 юли (вторник) в село Дърманци и на 21 юли (сряда) в гр. Мездра. Всички концерти са с начален час 20:00 ч.

Фестивалът има за цел да се превърне в една от културните прояви в Община Мездра с международен мащаб. Чрез него се полагат основите на бъдещи приятелства между различни култури, основани на любовта към танца. Организатори са Ансамбъл „Мездра“ и НЧ „Просвета - 1925“, със съдействието на Общината. Арт директор на фестивала е Мирослав Аспарухов - главен художествен ръководител и хореограф.