© Община Лом

Родители, деца и персоналът на ДГ №6 „Виктория Пишурка“ с безвъзмезден труд заедно облагородиха дворното пространство в детската градина. С предоставените 3000 лв. от Сдружение „Платформа АГОРА“ и Община Лом бяха закупени нови пейки, кошчета за боклук, боя, косачка, детски гребла, детски лейки и строителни материали. Оформена е цветна леха, засадени са цветя и билка, монтирани са новите пейка, а детските съоръжения са боядисани.

Резултатите от изпълнението на проекта „С носиите носим българското в сърцето“ на НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1898“ – с. Ковачица ще бъдат показани на 22 юли, събота, от 10:00 ч. на площада в селото. С осигурените от Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи 2500 лв. са закупени народни носии за местния фолклорен танцов състав „Дунавски ритми“, който, заедно с певческата група от ДЦСХ „Дом край Дунав“ ще изнесе концерт. Организиран е и кулинарен конкурс „Ковачишки вкусотии“.

Още четири проекта се финансират от Фонда - „Детска площадка“ на ДГ №14 „Пчелица“, „Да възродим „Чучурката“ на Фондация „Милениум“, „При нас е весело“ на ДГ №2 „Червената шапчица“ и „Цветна детска къщичка за отдих и игра“ на ДГ №12 „Звънче“. Всички те са получили до 3000 лв. за изпълнение на проектите си.

Средствата в общ размер на 18 000 лв. се осигуряват от Сдружение “Платформа АГОРА - Активни граждански общности за развитие и алтернатива” – 8000 лв., и Община Лом – 10 000 лв. Както беше обявено, тази година Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи – Лом финансира проекти в област «Култура и благоустройство».

Целта на финансовата подкрепа от фонда е да реализира ползи и въздействия от прилагането на подходи и практики с участието на общността при решаването на местни проблеми, подобряване на средата и качеството на живот на общността. Кандидати могат да бъдат неправителствени организации, регистрирани в обществена полза по закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), читалища, регистрирани по реда на ЗНЧ, детски градини, както и неформални обединения на физически/юридически лица, осъществяващи дейности на територията на община лом, които желаят да реализират инициативи в съответствие с целите/ приоритетите на обявената сесия и в полза на местната общност.

Лом, заедно с Монтана, Кюстендил, Смолян, Свиленград, Пещера, Карлово, Лясковец, Дряново и Бойчиновци, е десетата българска община, която се включва в проекта на Сдружение „Платформа АГОРА“ „Общински фондове за местни инициативи: устойчив модел за подкрепа на активните общности“, финансиран от Фондация „Америка за България".