Младенов поясни, че всички земеделски стопани, които са предоставили имейл адреси при регистрацията си като такива в Министерството на земеделието, храните и горите, получиха потребителско име и парола автоматично. От февруари те вече използват функционалностите на надградената система за регистрацията на еднодневните договори. Освен, че образци на договори вече могат да се регистрират по всяко време, дори в извън работното и в почивни дни, софтуерът предоставя и други облекчения при администрирането на процеса.

Например директно се генерират данните на работник, който веднъж е наеман от същия работодател и те са вкарани в системата. Чрез калкулатора, при зададено възнаграждение, могат да се изчисляват в разписката сумите за данък и осигурителни вноски за сметка на работника, както и чистата сума за изплащане на лицето. Подпомага се и попълването на декларациите за осигурителния доход и осигурените лица, каквито земеделските стопани са длъжни да подават към НАП.

Според директора на врачанската трудово инспекция, практиката показва, че не всички земеделски стопани са запознати с облекченията на новата система, поради което не могат да оценят в цялост ползите от нея, както и да направят предложения за подобряване на функционалността им на базата на практическото приложение.

Младенов посочи, че за повече информация за използването на системата, както и за договорка за нейното демонстриране на практика, всеки земеделски стопанин може да се обърне към дирекциите „Инспекция по труда“ по местонахождение на имотите. Консултирането на земеделските стопани е едно от основните задължения на част от назначените по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ помощник-инспектори.