По време на съвместните проверки, трудовите инспектори посетиха няколко избрани обекти за контрол. В предварителната подготовка на проекта от страна на Инспекцията по труда на Кралство Норвегия бе изразен интерес към секторите строителство, ресторантьорство и хотелиерство. При инспектирането на строителния обект бе отбелязано, че отношенията между строител, подизпълнител и възложител, както и правата и задълженията на координатора по здравословни и безопасни условия на труд съответстват на законоустановените в Норвегия. Колегите бяха впечатлени от модерните технологии, които се използват при строежа на новите отсечки на метрото, както и от използването на нови технологии по отношение на колективните средства за защита и работа на височина.

Посещението на инспектори по труда на Кралство Норвегия в Инспекцията по труда в Р България премина в два етапа – теоретичен и практически. По време на първия етап, в рамките на два дни, инспекторите имаха възможността да се запознаят с дейността на ИА ГИТ, правомощията на българските инспектори по труда, регистрационните режими, подготовката и осъществяването на инспекционната дейност. Във връзка с разширяването на сътрудничеството между двете инспекции, българските инспектори по труда споделиха своя опит във връзка с обмена на информация между чуждестранни институции, свързани с установяване на нарушения с трудовите права, както и случаи на недеклариран труд. Предоставена бе и информация за най-често срещаните проблеми на български работници в чужбина.

Норвежките колеги споделиха мнение, че двете институции се сблъскват със сходни проблеми в ежедневните си задължения. От презентациите, които предизвикаха най-голям интерес, бе тази, посветена на противодействието на сивата икономика. По този повод гостите споделиха, че много често получават сигнали за изплащане на суми на работници “под масата”. Тогава използват съдействието на Данъчните органи в Норвегия, които проверяват плащанията към работниците от работодателя посредством банковата му сметка. По този начин се получава информация каква е сумата, която работодателят насочва към конкретния работник по банков път. Когато става въпрос за чуждестранен работник, инспекторите по труда в Кралство Норвегия много често използват отново помощта на Данъчните органи, които проверяват каква сума работникът превежда на своето семейство в чужбина. Норвежката Инспекция по труда си сътрудничи и с органите на Полицията, в случаи на неоказване на съдействие при полагането на труд от чужди граждани. В Норвегия нарушенията на трудовото законодателство се считат за престъпление.

Предстои инспектори по труда от Р България да посетят норвежките си колеги за съвместни проверки на територията на Кралството.