Поредното си достойно представяне, дамите отбелязаха вчера с импровизирано тържество на музика с кафе и сладки. На председателя и методист на клуба Маргарита Машланиец подариха цветето наречено Лилия на щастието. Всички й благодариха, тъй като сложните композиции с 32 участнички се разучават в началото трудно, но на финала всичко е перфектно, заради куража който тя дава на екипа със своят позитивизъм и усмихнати наставления, и им носи мигове на щастие. На треньорката си дамите посветиха и стихотворни думи на признателност за отношението й към тях.

СК „Вратица” е единственият отбор в България, който играе в синхрон, в темпо и е с играещ треньор. Екипът е завоювал 10 медала /6 златни и 4 бронзови/ от провелите се в Китен празници „Втора младост на море“ , част от Републиканските първенства на клубовете „Здраве и активно дълголетие“ през 2018 година. За MediaNews Маргарита Машланиец каза, че тази година призовете са били грамоти и плакети, но медалите едва ли са по-значими от младият дух, чрез който се стига до награди.

Освен композициите по гимнастика, дамите плуват, играят петанк, състезават се по хвърляне на топка в цел, бягане по пясък, скок от място и бягане във вода. От Министерството на младежта и спорта, Българска асоциация „Спорт за всички“ и Федерацията „Спорт, здраве и активно дълголетие” и от Община Враца, дамите са получавали неведнъж добри думи и признание за високият им дух, който заличава възрастта.

Те тренират два пъти в седмицата, а в петък заедно пият кафе и споделят радостта от внуците си, понякога тъгата по отишли си от света скъпи хора, говорят си за книги и филми, театрални постановки и избират маршрут за поредна екскурзия из България.

Всички от екипа на спортният клуб ценят житейското богатството натрупано през годините, макар да имат своите човешки болки и проблеми. Маргарита Машланиец казва за медията ни, че социалните контакти, чрез споделяне и общуване и спорта карат екипа да се държи здраво за живота и да цени всеки миг от него. Подкрепя я 82-годишната учителка по математика, Стоянка Вачева и заявява от името на всички - „Ние ще остареем, когато си поискаме!”