След консултации по член IV от Учредителния договор на МВФ, фондът посочи, че в несигурна среда икономическите политики трябва да се справят със значителни предизвикателства. Докато възстановяването от предизвиканата от пандемията криза продължава, войната в Украйна се очаква да има значително икономическо въздействие, включително чрез забавяне на растежа и увеличаване на инфлацията.

Фискалната политика трябва да продължи да предоставя адекватна здравна и икономическа подкрепа, да отразява търсенията, произтичащи от войната, и да планира неизвестното, като същевременно избягва увеличаването на инфлационния натиск.
Според МВФ банковият сектор на нашата страна е добре капитализиран, но в предизвикателната среда политиките на финансовия сектор трябва да продължават да проявяват бдителност.

В същото време политиците трябва да се справят с дългогодишните структурни предизвикателства, особено повишаването на жизнения стандарт, намаляването на неравенствата и подкрепата на зеления преход.
Предвид присъединяването към еврозоната политиките, които помагат за насърчаване на сближаването на доходите с партньорите от ЕС, са още по-важни, посочва Фондът и отбелязва, че "Планът за възстановяване и устойчивост", подкрепен от фондовете на ЕС, има решаваща роля в тези области.

Фондът приветства фокусът на властите върху подобряването на управлението и борбата с корупцията.

Според МВФ българската икономика показа устойчивост през поредица от шокове, като икономиката се възстанови през 2021 г. благодарение на оказаната подкрепа и въпреки продължаващата пандемия и продължителната политическа несигурност, които натежаха върху инвестициите.

Войната в Украйна обаче внезапно помрачи перспективата и значително увеличи несигурността. Икономическите ефекти от войната ще се материализират предимно чрез по-високи цени на суровините, по-ниско търсене от търговските партньори и въздействието на несигурността върху инвестициите, като в същото време трябва да се полагат грижи за украинските бежанци. Високата енергийна зависимост от Русия представлява значителна уязвимост, отбеляза МВФ в своя доклад след края на мисията в нашата страната.

От друга страна, финансовият сектор има много малка пряка експозиция към Русия или Украйна. Тъй като събитията се развиват бързо, мащабът на въздействието на войната е трудно да се предвиди. Икономическият растеж се предвижда да достигне ориентировъчно близо 3 процента тази година, докато инфлацията вероятно ще достигне двуцифрени стойности, прогнозират експертите на МВФ. Според тях рисковете могат да влошат перспективата чрез по-силни странични ефекти от войната в Украйна, възобновяване на инфекциите с Covid-19, продължителни прекъсвания на веригите на доставки и по-бързо от очакваното затягане на глобалните условия за финансиране.

Източник: moreto.net