Обученията ще бъдат фокусирани върху хора в неравностойно положение, които не притежават или имат ниска степен на дигитална грамотност и образование.

Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Предвижда се изплащане на стипендии и средства за транспортни разходи единствено за безработни, ако се обучават в присъствена форма.

Възможно е провеждане и на дистанционно обучение.

Продължителността им ще бъде не по-малко от 55 учебни часа за базово равнище и не поне 45 учебни часа за средно равнище.

Всеки правоимащ може да получи един ваучер за обучение.

След това е възможно следващ курс по квалификация или придобиване на ключови компетентности.

Целта е до средата на 2026 година да бъдат обучени 500 000 безработни и заети, а 100 000 с дигитални умения ще могат да вземат сертификат след полагане на изпит.

Подробности за това, кой може да кандидатства за ваучери и какви са сроковете Катя Василева предоставя в интервюто си с Гергана Тодорова – началник отдел дирекция „Европейски фондове“ към Агенцията по заетостта.

Чуйте.

Всяко безработно или заето лице, което желае да кандидатства за получаване на ваучер за обучение по дигитални умения, следва да попълни електронно заявление, което може да бъде намерено от тук.

Допълнителна информация, както и консултация за включване в обучението с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.