Изложбата включва повече от 30 автентични бродерии - кърпи, възглавници, покривки за маса и за легло, престилки, карета, ковьорчета и др., изработени ръчно от различни материали - лен, панама, кенар, етамин, канава и памучен плат.

Изящните бродерии са подредени в стилно оформени тоалетна масичка, кът за четене и за кафе с приятели, винен кът и т. н. Една част от старинните експонати са предоставени от майсторката на гоблени Марияна Стефанова.

Етнографската изложбата "Българската шевица" може да бъде разгледана всеки делничен ден във фоайето на мездренското читалище до края на месец юни.

Българската шевица

Характерно за българската шевица е нейният богат колорит, различните видове бодове, орнаменти и символи. От най-древни времена бродерията се използва за украса на дрехите, тя е подходяща за всякакъв вид апликации и декоративни елементи. Някога българката е познавала над 100 бода, по-голяма част от тях са забравени или загубени. В съвременната бродерия се използват около 10 бода. Характерно за българската шевица е, че се изпълнява предимно с отброяване на нишките на плата или канавата.

Бодовете са разнообразни. Основните бодове са: Бод пред игла (тропоска), Бод пред игла - декоративно промушване, Бод зад игла, Прав бод, Полегат бод, Обикновен пълнеж, зиг-заг, кръстат бод, синджирен бод.

Цветовете са пъстри и многоцветни - червено, кафяво, зелено, черно, жълто, синьо, във всички нюанси, в зависимост от региона. Традиционната българска шевица е изключително богата на орнаменти и цветове. Цветовете символизират плодородието на земята и новия живот.

Орнаментите са геометрични фигури, цветя, птици, звездички, плодове, целия заобикалящ живот. Прелестта на везането е в умелото съчетаване на цветовете - от меки-бледи, до силни ярки тонове. Шевиците с техните багри връщат радостта и вярата в доброто и красивото, раждат силата и надеждата. Шевицата „говори” - звучи като измислица, но не е. Тя притежава силата на слънцето, цветовете на земята и богатството на българската душевност. За да се слееш с миналото и да се насладиш на настоящето, трябва да усетиш нейната магия.

Българката от векове наред ревностно съхранява и задължително предава на дъщеря и внучка тайните на везането. Предавана от ръка на ръка, писана с игла и конец, българката е създала биография на народа ни.

Българската шевица е изкуство, дух, тайна, магия, песен и приказка. Като погледнеш везбата и докоснеш с очи тази приказка, вшита в тъканта, ще разбереш и усетиш магията, която пази тайната от далечни времена.

Вълшебството на българската шевица - по нея се чете дългата приказка за голямата сила и хубост, за душевната красота на българката, за всички мъки и болки на безкрайни изпитания и превратности на съдбата.

Заръката е да не забравяме, че всичко тук - в бод и цвят, в шарка - с обич е сътворено да векува.

Милка Пухалска, Краеведско дружество - Мездра