Истината е, че някои от бактериите, открити в месото, по време на измиване се задържат към повърхността на съдове, мивки или плотове и не могат да бъдат отстранени от там дори и след няколко измивания, което води до повече проблеми, отколкото ако не плакнем изобщо. Това важи най-вече за пилешкото месо, което често става причина за инфекция със салмонелоза.

Измиването на месото, особено с гореща вода, нарушава молекулярния състав на повърхността му. Това се дължи на реакцията, която възниква при нагряване между захар и аминокиселини. Най-просто казано, мокрото месо почти не се зачервява в тигана, а просто се задушава и губи вкуса и аромата си. Ако готвим предварително измито месо, ще трябва да изчакаме, докато водата се изпари. Но през това време месото ще загуби соковете си и в крайна сметка няма да е толкова сочно.

Ако все пак бактериите, които биха могли да останат върху месото, ви притесняват, бъдете спокойни, защото те не виреят над 120 градуса, така че всяка една термична обработка е напълно достатъчна за унищожаването им.

Източник: Actualno.com